„Śniadanie Daje Moc” to edukacyjny program na temat zasad zdrowego żywienia, którego celem jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. Śniadanie bowiem to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
Podobnie jak w roku ubiegłym, w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 14 listopada 2019 r. cała nasza szkolna społeczność wzięła udział w tej akcji. Mottem tegorocznego spotkania były słowa Jana Kochanowskiego „Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz”. To dzień, w którym nauce towarzyszyła wspaniała zabawa, a w każdej klasie unosiły się cudowne zapachy zdrowych i smacznych potraw.
Do wspólnego śniadania dzieci przygotowywały się już znacznie wcześniej. Na tę okoliczność wykonały w klasach gazetki na temat zdrowego odżywiania oraz kolorowe rysunki, które zawiesiły na tablicach. Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb, a także pić świeże soki i wodę zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe. Uczniowie przed przystąpieniem do prac przypomnieli zasady higienicznego przygotowania potraw (mycie rąk, mycie warzyw i owoców, zakładanie fartuchów i czapek ochronnych). Po tych czynnościach przystąpili do wykonania zdrowych, kolorowych potraw. Następnie wszyscy zasiedli do pięknie przygotowanych stołów, aby ze smakiem skonsumować propozycje zdrowych potraw, zachowując zasady kulturalnego zachowania przy stole.
Podsumowanie akcji miało miejsce na szkolnym korytarzu, gdzie uczniowie klasy I pod opieką wychowawczyni, p. Lidii Turczynowskiej, zaprezentowali rymowanki nt. zdrowych nawyków żywieniowych oraz zaśpiewali piosenkę o zdrowiu. Następnie głos zabrała p. dyrektor Małgorzata Posacka, która przypomniała motto tegorocznej akcji, podkreślając ważną rolę odpowiedniego, racjonalnego i zróżnicowanego odżywiania w zapewnieniu sobie długiego i zdrowego życia. Podziękowała także wychowawcom, nauczycielom i uczniom za zaangażowanie w działania prozdrowotne.
W zorganizowaniu akcji, podobnie jak w roku ubiegłym, wsparli nas rodzice naszych uczniów, a część produktów sfinansowano z pieniędzy Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych przeznaczonych na profilaktykę. Dzięki nim na naszych szkolnych stolikach śniadaniowych znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki warzywno-owocowe i wiele gatunków pieczywa, a także ciasteczka owsiane. Nie zabrakło również świeżo wyciskanych soków oraz koktajli wykonanych przy pomocy pań kucharek.
Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, okazją do integracji podczas prac grupowych oraz zwiększyła świadomość dzieci na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka. Entuzjazm i zaangażowanie wszystkich uczniów są dowodem na to, że była to pouczająca i mądra lekcja, która na długo zapadnie w pamięć i zaowocuje dbałością o własne zdrowie.