Po przywitaniu z gospodynią udali się do stodoły, której ciekawą historię przedstawiła właścicielka. Okazało się, że budowla została przeniesiona do Piotrkosic z Wilkowa. W środku uczniowie mieli okazję zobaczyć dawne sprzęty domowe: kany, szatkownice, tary do prania, żelazka z duszą, ręczny magiel czy foremki do masła. Następnie poznali zasady wytwarzania sera twarogowego oraz masła. Okazało się, że zrobienie przepysznego sera jest dość proste: wystarczy kwaśne mleko podgrzać do temperatury 38°C, a potem przecedzić przez sitko. W ten sposób otrzymujemy twaróg oraz serwatkę.
Kolejnym etapem warsztatów było samodzielne wytworzenie w małych maselnicach swojskiego masła. Okazało się, że to naprawdę ciężka praca, która wymaga cierpliwości i wytrwałości. W nagrodę każdy miał okazję spróbować chleba z własnoręcznie wykonanym masłem i serem. Potem uczniowie próbowali wydoić krowę (sztuczną co prawda) oraz w specjalnych żarnach zmielić zboże na mąkę. Po zmaganiach z ciężką pracą dojarza i młynarza udali się na łąkę, by obejrzeć konie rasy śląskiej oraz do obory, w której znajdowały się mleczne krowy. Dużą atrakcją było głaskanie malutkich cieląt oraz karmienie osiołków, a także możliwość siedzenia w kombajnie czy ciągniku rolniczym.Na zakończenie warsztatów p. Hanna zorganizowała dla uczniów ognisko, podczas którego smażyli kiełbaski i chleb oraz degustowali kanapki z twarogiem lub swojskim masłem. Gospodarstwo p. Jankowskiej od lat organizuje zajęcia dla dzieci w ramach projektu” Edukacja dla Doliny Baryczy”.